Ontdek ook onze andere studierichtingen /
domeinen:

Arbeidsmarktgerichte opleiding STEM – Basismechanica – Lassen Constructie

Voor wie?

Je bent welkom op de afdeling lassen indien je lassen best “cool” vindt. Trappen, poorten en de zotste voorwerpen zoals barbecues, aanhangwagens en go-carts ontwerpen en lassen vind je tof. Lassen, branden, zagen, slijpen en boren trekken je aan! Ben je avontuurlijk aangelegd en hou je van deze laswereld vol vonken en vuur, dan is dit waarschijnlijk jouw richting.

Wat?

In de tweede graad leer je alles over de verschillende lasmethoden en oefen je deze in het vernieuwde lasatelier. Je beschermt jezelf met een tof laspak, een blitse lashelm en indrukwekkende lashandschoenen. Je leert technische tekeningen maken afgestemd op de laswereld en je oefent ook nog verspanende bewerkingen op onze draaibanken en freesmachines. Je leert kleine constructies ontwerpen en lassen.

Op de derde graad leer je constructies tekenen, voorbereiden, de kost prijsbewust berekenen en natuurlijk in groepsverband uit te voeren. Je maakt tezamen met je klasgenoten de leukste constructies voor derden en dit veelal tot ieders tevredenheid. Eén dag per week ben je stagiair in een bevriend lasbedrijf om zelf te ondervinden wat het betekent een echte lasser te zijn. Je streeft naar een hoge laskwaliteit om op het einde mogelijk één of meerdere erg gewaardeerde Europese lascertificaten binnen te halen.

Wat na?

Een logisch vervolg op de studierichting lassen-constructie is het volgen van een specialisatiejaar fotolassen.

De mogelijkheid om een zevende specialisatiejaar fotolassen te volgen biedt uitzicht op een diploma secundair onderwijs en tot het behalen van Europese lascertificaten. De kwaliteit van de lassers wordt streng gecontroleerd  en opgedreven door een erkend las labo. Je kan op vrijwillige basis aanvullend eventueel een diploma bedrijfsbeheer behalen.

Toekomst - beroepsmogelijkheden

Je verwerft in de 3de graad de startkwalificatie om het beroep van lasser-constructeur te kunnen uitoefenen.  “Lasser” is een knelpuntberoep. De werkelijk duizenden vacatures op de site van de VDAB bewijzen dit. Dit brengt met zich mee dat lassers maandelijks bedragen kunnen verdienen waar menige master afgunstig naar omkijkt… op voorwaarde dat je hard werkt en goed in je vak bent natuurlijk! De toekomst ligt werkelijk aan je voeten met deze leuke opleiding die veel persoonlijke voldoening schenkt.

2e graad
Domein STEM
Arbeidsmarktgerichte opleidingen
Basismechanica
Arbeidsmarktgerichte opleidingen
Basismechanica
VAK 3BM 4BM
A. BASISVORMING
Godsdienst/Zedenleer 2 2
Frans 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
PAV 5 5
B. TECHNISCHE VAKKEN
Technisch tekenen 2 2
Technologie mechanica 2 1
Mechanica 1 1
Technologie
Lassen-Constructie
1 2
Praktijk Lassen-Constructie 7 7
Praktijk Mechanica 7 7
Elektriciteit 1 1
TOTAAL 32 32

3e graad
Domein STEM
Arbeidsmarktgerichte opleidingen
Lassen-Constructie
Arbeidsmarktgerichte opleidingen
Lassen-Constructie
Specialisatiejaar
Industriële elektriciteit
VAK 5LC 6LC 7FL
A. BASISVORMING
Godsdienst/Zedenleer 2 2 2
Frans 2 2
Engels 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2
PAV 5 5 6
B. TECHNISCHE VAKKEN
Technisch tekenen 2 2
Technologie Lassen-Constructie 2 2 6
Praktijk Lassen-Constructie 10 10 7
Stage Lassen-Constructie 7 7 7
TOTAAL 32 32 32