Meest ondernemende school van Vlaanderen!

vlaanderens-ondernemendste-school-ligt-in-munsterbilzen-id4510618-620x415

Afgelopen week behaalde de Provinciale Secundaire School Bilzen met hun technisch zorgproject de felgegeerde titel van “meest ondernemende school van Vlaanderen”.

PAKAAN is dé Vlaamse Unizo wedstrijd voor Creativiteit en Ondernemingszin, voor klassen en studenten die van aanpakken weten Meer dan 90 secundaire scholen dongen naar de titel van Unizo – de unie van zelfstandige ondernemers – maar het zesde jaar “Mechanische Vormgevingstechnieken” gaf ze allen het nakijken.

ond-schoolHet verhaal van dit project begon een jaar geleden toen Colin Coleman, verpleger in het St.-Jozefziekenhuis van Munsterbilzen, vaststelde dat het voor rolstoelgebruikers en hun eventuele begeleiders een helse klus is om bergopwaarts te rijden. De voormalige Ford-mekanieker, met zijn technische achtergrond, wist dat deze problematiek mechanisch op te lossen was. Directeur Jos Geebelen was helemaal mee en tezamen werd enthousiast gezocht naar een partner.

Deze werd kort bij huis gevonden… namelijk in de Provinciale Secundaire School van Bilzen (voorheen GSM Munsterbilzen). Colin vond in het laatste jaar 6MVT bereidwillige geestesgenoten. Plannen werden gesmeed, criteria en een eisencahier opgesteld. De brainstorming resulteerde al snel in technische computertekeningen en in twee prototypes van een ingenieuze rolstoelrem. Ingenieus in zijn eenvoud. De jongens programmeerden de computergestuurde bewerkingsmachines met een verbetenheid en arbeidsfierheid die het hart van menig technisch leerkracht sneller deed slaan.

De creaties werden tegen het licht gehouden, geëvalueerd en verfijnd. Ondertussen werd het dossier van de wedstrijd “Pakaan” voorbereid en verdedigd. De rolstoelrem werd gedeponeerd omdat eventuele winsten voorbestemd zijn voor de vzw mobile school van Bilzenaar Arnoud Raskin. Er is immers grote interesse van rolstoelproducenten voor dit innovatief product dat nagenoeg op alle bestaande modellen te monteren is.

Na een schoolbezoek van de jury werden de jongens tezamen met twee andere secundaire scholen (Koninklijk Atheneum uit Aarschot en het College Paters Jozefieten uit Melle) uitgenodigd om hun project te komen verdedigen in de UGC-bios in Antwerpen.

De jury was unaniem in zijn oordeel en de trofee ter waarde van 3000 euro werd trots meegenomen naar Limburg.

Update:

De firma S pronken van Genk zal onze rolstoel proberen te commercialiseren ism de Universteit Hasselt. Op de foto herkent u Olivier Oosterbosch (student Orthopedie) Jeroen Vrolijkx ( student ing. Elektromechanica) Stijn Langenaken( manager Spronken) Michael Daenen (UHasselt) en Tim Clukers (doctoraatsstudent UHasselt). Verder ook nog leraars Evens en Thijsen.

1452466_1435513456672179_1788486251_n

Print Friendly, PDF & Email

Eén gedachte over “Meest ondernemende school van Vlaanderen!

Reacties zijn gesloten.