In 1996 kwam Arnoud Raskin, toen nog een student aan de hogere kunstschool, via de jeugdbeweging in contact met onze leraar Ombelets tevens volwassen begeleider van de Chiro.

Arnoud had een mobiel schooltje ontwikkeld als project voor zijn hogere studies design en vormgeving. Het idee was uitstekend maar de realisatie was “studentikoos”.

Leraar Ombelets omringde zich met een aantal technische leerkrachten en een jaar later werd het eerste volwaardige prototype boven het doopvont gehouden. De kinderziekten werden uit het prototype gehaald, de school omringde zich met partners uit de industrie en sindsdien steeg de productie gestaag.

Ondertussen, 18 jaar later, rijden een 40-tal mobiele scholen, verspreid over 4 verschillende continenten, de straatkinderen tegemoet. De schooltjes op wielen zijn uitgerust met tools om het zelfrespect en de eigenwaarde van de kinderen te stimuleren.

Dit mooie verhaal leverde onze school in 2002 al de titel “Vlaanderens meest ondernemende school van Unizo” op. De ontwikkeling gaat steeds verder; nieuwe educatieve spelen worden ontwikkeld en het nieuwe model 2014 van de mobiele school wordt op het terrein getest.

In de naaste toekomst moet er bovendien een miniversie van de mobile school ontwikkeld worden.

De student van toen is ondertussen een frisse veertiger en na 20 jaar intense samenwerking smeden Arnoud en de collega’s nog steeds wilde plannen. Op deze pagina kan u de tv-uitzending van “Napels Zien” (eind jaren ’90) herbekijken waarin Arnoud zijn dromen realiseert. Beklijvende televisie!


fragment 2

fragment 3

fragment 4

fragment 5

Print Friendly, PDF & Email