Ontdek ook onze andere studierichtingen /
domeinen:

Arbeidsmarktgerichte opleiding Care

Je kiest voor een arbeidsmarktgerichte opleiding, want je leert het liefst door te doen, theorie ligt je minder.

Voor wie?

Ben je nieuwsgierig en geïnteresseerd in alles wat met voeding, hygiëne, woon- en leefomgeving te maken heeft? Vind je gezondheid belangrijk? Ben je graag bezig met huishoudelijke karweitjes? Zorg je graag voor mensen (kinderen of bejaarden) rondom jou? Ben je graag creatief, expressief en praktisch bezig? Dan is 1CARE zeker iets voor jou!

Wat?

In 1CARE maak je voor het eerst kennis met de brede waaier van verzorgende taken, zoals:

Ik zorg voor mijzelf en anderen.

In deze lessen leer je hoe je moet omgaan met anderen en maak je kennis met de zorg voor het lichaam en de beroepen in de verzorgingssector.

Ik zorg voor mijn omgeving.

Hier leer je de technieken die belangrijk zijn om een woonruimte te onderhouden, sfeer te scheppen en zorg te dragen voor kledij en textiel.

Ik zorg voor een gezonde voeding.

Je leert over de belangrijkste voedingsmiddelen, keukengereedschappen en -toestellen.  Je ontdekt hoe je dagelijks gezonde, smaakvolle en betaalbare gerechten kunt bereiden en opdienen.

In het tweede jaar blijft de theorie beperkt en ligt de nadruk op de praktijk. Je brengt dan ook veel uren per week in de praktijklokalen door. Toch moet je ook algemene vakken studeren.

In Zorg voor voeding leer je wat verantwoorde en gezonde voeding is. Je bereidt verschillende soorten maaltijden en je leert de keukenuitrusting hygiënisch en veilig gebruiken. Je besteedt ook aandacht aan goede tafelmanieren en je leert gerechten mooi presenteren en serveren.

In Zorg voor leef- en woonsituatie maak je vooral kennis met de eigenschappen van textiel. Je leert verschillende soorten textiel reinigen, wassen, drogen en strijken. Je leert ook leefruimtes goed en gezond onderhouden en ze met decoratieve stukjes verfraaien.

In Personenzorg leer je jouw eigen lichaam kennen en met de juiste producten verzorgen. Je besteedt ook aandacht aan het correct en vlot omgaan met andere personen.

Na het behalen van het oriënteringsattest A blijven alle mogelijkheden open in het 1ste jaar van de 2de graad van de arbeidsgerichte opleidingen. Het oriënteringsattest B beperkt de toegang tot bepaalde studierichtingen.

Wat na?

Wil je verder studeren in dit domein, dat kan. Hiervoor kun je terecht in de provinciale secundaire school Diepenbeek, een school waarmee PSSB zeer nauw samenwerkt.

In de tweede graad gaat de meeste aandacht naar het verwerven van basiskennis en -vaardigheden op het vlak van huishoudkunde. Voeding, woning, kleding, ziekenzorg en sociale relaties komen aan bod. De nadruk wordt gelegd op zelfzorg en mantelzorg, m.a.w. op zorg binnen de directe omgeving: je leert problemen oplossen in concrete situaties.

De derde graad bereidt je voor op een job in de zorgsector. Motivatie (écht begaan zijn met mensen) en zelfstandigheid zijn een absolute must. Je leert de algemene basistechnieken om jonge en oudere mensen zorg op maat te bieden. Met praktische tips en in-leefsituaties krijg je inzicht in de gedragingen van de mens en leer je omgaan met de mensen die je gaat verzorgen.

Maar verzorging is meer: je leert ook hoe je een kamer gezellig maakt, hoe je een lekkere en toch gezonde maaltijd bereidt en serveert. Je geïntegreerde proef zal je uitwerken vanuit de ervaringen die je opdoet tijdens de stages.

Het 7de specialisatiejaar thuis- en bejaardenzorg is praktijkgericht. Zowel in een woonzorgcentrum als voor het zelfstandig werken in de thuiszorg ligt de arbeidsmarkt voor je open! De zorg voor de zwaar zorgbehoevenden in al zijn aspecten wordt verder bestudeerd en uitgediept. Je bespreekt heel wat psychologische problemen die om een gepaste benadering vragen. Door het toepassen van praktische tips kan je het leven en de omgeving van de oudere zorgvrager aangenamer maken. Met dit specialisatiejaar behaalt de leerling het diploma van het secundair onderwijs.

1e graad
Domein Welzijn
Arbeidsmarktgerichte opleidingen Arbeidsmarktgerichte opleidingen
VAK 1 CARE 2 CARE
A. BASISVORMING
Godsdienst/Zedenleer 2 2
Natuurwetenschappen 3 2
Frans 1 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Muzikale opvoeding 1
Nederlands 4 3
Plastische opvoeding 1 2
Wiskunde 4 3
Techniek 6
MAVO 2 2
ICT/Economie 1
B. KEUZEGEDEELTE
Care-projecten 4
Zorg en voeding 7
Sales en logistiek 7
Remediëring 1
TOTAAL 32 32

Bekijk de lessentabellen van de tweede graad.

Bekijk de lessentabellen van de derde graad.

Toekomst-/beroepsmogelijkheden

Afgestudeerden werken met de zorgvrager die ofwel verblijft in de residentiële ouderenzorg ofwel in zijn thuissituatie. Zij werken als zorgkundige in een team, onder begeleiding van een verpleegkundige of een maatschappelijk werker.

In de arbeidsgerichte opleidingen bestaan heel wat 7de jaren (derde leerjaren van de derde graad). Het volgen van zo’n jaar levert je niet alleen een doorgedreven specialisatie in je vakdomein, maar ook een diploma secundair onderwijs.