Ontdek ook ons domein:

Arbeidsmarktgerichte opleiding STEM – Elektrische Installaties

Voor wie?

Ben je gefascineerd door de werking van elektrische toestellen? Wil je graag een motortje aansluiten en laten draaien? Vind je het ook zo fijn om lampen aan te sluiten en in de weer te zijn met draden, tangen en schroevendraaiers?

Programmeer je graag eenvoudige Lego of al wat moeilijkere alarminstallaties? Hou je ervan om met jouw smartphone allerlei installaties te sturen? Vermoedelijk ligt jouw toekomst dan in de wondere wereld van de elektriciteit.

Wat?

In de tweede graad word je opgeleid in het plannen, tekenen en aanleggen van huishoudelijke elektrische installaties. Op het einde van het vierde jaar ben je in staat om een volledige huishoudinstallatie praktisch uit te voeren. Ben je écht goed op dreef dan kom je zelfs al aan het programmeren van lichtinstallaties toe.

In de derde graad maak je kennis met de industriële elektriciteit en met allerlei automatiseringstechnieken. Je installeert en ontwikkelt je eigen industriële elektriciteitskast en laat motoren draaien zoals jij het wil. Schemalezen, elektrische fouten opsporen, programmeren en zelfs bedrijfsstages behoren tot het lessenpakket. Je maakt kennis met wind- en zonne-energie en andere ecologische energiebronnen. Je wordt ondergedompeld in de boeiende en steeds veranderende wereld van de energie.

Wat na?

Na het vijfde en zesde jaar kan je op onze school nog specialiseren in het erg praktische zevende jaar “Industriële elektriciteit”. Je wordt hier uitgedaagd om zelf een werkend project te ontwerpen en te realiseren. Wekelijks ga je één dag naar een speciaal uitgekozen bedrijf om je opleiding te toetsen aan de werkelijkheid.

Je kan ook onmiddellijk na het zesde jaar gaan werken want je opleiding is immers een knelpuntberoep en de vraag uit de industrie klinkt oorverdovend. Je hebt de aanbiedingen maar uit te kiezen.

Je kan ook verder studeren op onze school. Een zevende specialisatiejaar “mechatronica” behoort  tot de mogelijkheden. Oud-leerlingen bewezen zelfs een bachelor aan te kunnen.

Toekomst – beroepsmogelijkheden

Je kan terecht in het brede arbeidsveld van de elektrische nijverheidssector. Zowel in de hoog- als in de laagspanning, de huishoudelijke als de industriële elektriciteit, het elektrisch onderhoud als in de aanleg. De site van de VDAB toont werkelijk duizenden vacatures voor “elektrieker”. Beroepskeuzes zat dus!

2e graad
Domein STEM
Arbeidsmarktgerichte opleidingen
Elektrische installaties
Arbeidsmarktgerichte opleidingen
Elektrische installaties
VAK3EI4EI
A. BASISVORMING
Godsdienst/Zedenleer22
Frans22
Lichamelijke opvoeding22
PAV55
B. TECHNISCHE VAKKEN
Elektriciteit2020
Pneumatica11
TOTAAL3232
3e graad
Domein STEM
Arbeidsmarktgerichte opleidingen
Elektrische installaties
Arbeidsmarktgerichte opleidingen
Elektrische installaties
Specialisatiejaar
Industriële elektriciteit
VAK5EI6EI7IE
A. BASISVORMING
Godsdienst/Zedenleer222
Frans22
Engels2
Lichamelijke opvoeding222
PAV556
B. TECHNISCHE VAKKEN
Technisch tekenen2
Elektriciteit892
Pneumatica11
Elektriciteit/stages22
Praktijk elektriciteit12912
Labo elektriciteit2
TOTAAL323232