Ontdek ook ons domein:

Doorstroomgerichte opleiding STEM – Mechanische Vormgevingstechnieken

Voor wie?

Hou je ervan om technische ideeën vorm te geven en te ontwerpen? Maak je graag voorwerpen, constructies en werkende projecten en dit in verschillende materialen? Zou je graag meehelpen om saaie taken te automatiseren? Zou je graag verschillende methoden leren om producten te vervaardigen? Van spuitgieten tot verspanen en van laseren tot 3D-printen? Vind je computergestuurde cnc-machines ook de max? Zou je jouw ideeën willen kunnen (computer)tekenen en dan laten vervaardigen door een geprogrammeerde machine? Dan is deze afdeling wellicht iets voor jou!

Wat?

In de tweede graad leer je de verspaningsmachines kennen en hanteren. Je zet ook de eerste stappen in de cnc- computergestuurde leeromgeving. Je leert technisch tekenen kennen door middel van het 3D- tekenpakket Inventor en leert programmeren via de studentvriendelijke software. De beginselen van de pneumatica worden je eveneens op een praktische wijze in een hydropneumatisch labo aangeleerd.

In de derde graad kom je terecht in ons Htec-center (Haas Technical Education Center). Dit is een unieke gecertificeerde cnc leeromgeving ontwikkeld door de Amerikaanse firma Haas. Onze school wist het felbevochten certificaat als één van de vier Vlaamse scholen te verdienen.

Je probeert in team technische problemen/projecten aan te pakken en te analyseren. Je zoekt en vindt oplossingen en maakt ze bovendien ook nog eens tastbaar. Je wordt ook klaargestoomd als mogelijke mechanische onderhoudstechnieker. Deze afdeling geniet landelijke bekendheid als ontwerper en toeleverancier van de mobiele schooltjes voor Arnoud Raskin.

Je leert niet alleen met jouw klasgenoten samen te werken maar er is  ook regelmatig uitwisseling met studenten uit verschillende Europese landen. Onze school werkt immers al meer dan 20 jaar tezamen met internationale studenten in een zogenaamde Europese “Erasmus” projectwerking.

Wat na?

Na het zesde jaar kan je gaan werken maar aan te raden is om één of meerdere jaren verder te studeren om jouw kansen en mogelijkheden te vergroten.

Je kan op onze school het zevende specialisatiejaar mechatronica studeren. Je wordt hier opgeleid tot een elektro-mechanische onderhoudstechnieker. Je komt in aanraking met tal van technische vakdomeinen: elektronica, digitale technieken, hydro-pneumatica, automatisatie, PLC-technieken. Je leert zelfs verschillende lasmethoden uit te voeren. Om je slaagkansen op eventuele verdere studies te verhogen krijg je extra wiskunde en Engels.

Je kan uiteraard ook hogere studies aanvatten. De wereld ligt aan jouw voeten. Oud-leerlingen werden bachelor en zelfs ingenieur.

Toekomstmogelijkheden - Beroepsmogelijkheden

Je kan al dan niet verder studeren. Indien je ervoor kiest om te gaan werken is in dit knelpuntberoep veel mogelijk: technisch tekenaar, onderhoudstechnicus, mechanicus, cnc-operator, … De ellenlange lijst is werkelijk te lang om op te sommen.  De VDAB site geeft je werkelijk duizenden mogelijkheden.

Wel even opletten… je wordt opgejaagd wild!

2e graad
Domein STEM
Doorstroomgerichte opleidingen
Mechanische technieken
Doorstroomgerichte opleidingen
Mechanische technieken
VAK3MT4MT
A. BASISVORMING
Godsdienst/Zedenleer22
Wiskunde33
Nederlands44
Frans22
Engels22
Aardrijkskunde11
Geschiedenis11
Natuurwetenschappen22
Lichamelijke opvoeding22
B. TECHNISCHE VAKKEN
Informatica11
CNC22
Technisch tekenen22
Technologie mechanica11
Mechanica22
Praktijk Mechanica44
Elektriciteit11
TOTAAL3232
3e graad
Domein STEM
Doorstroomgerichte opleidingen
Mechanische vormgevingstechnieken
Doorstroomgerichte opleidingen
Mechanische vormgevingstechnieken
Doorstroomgerichte
opleidingen
Se-n-Se Mechatronica
VAK5MVT6MVT7M
A. BASISVORMING
Godsdienst/Zedenleer22
Nederlands22
Frans22
Engels222
Aardrijkskunde11
Geschiedenis11
Wiskunde222
Lichamelijke opvoeding22
B. TECHNISCHE VAKKEN
Informatica2
Technologie meettechniek11
Technologie vormgeving12
Technologie materialenleer1
Technologie machine-onderdelen22
Hydro-pneumatica22
Praktijk mechanica64
Praktijk mechanica/stages2
Technisch tekenen33
Technologie lassen-constructie3
Elektriciteit11
Mechanica228
Elektronica2
Elektriciteit/stages4
Onderhoudstechnieken3
Elektrotechnieken6
Labo elektriciteit11
TOTAAL343432